Bankar anarhist

Bankar anarhist

Gorko satirična monokomedija sa glazbenicom o pobjednicima i gubitnicima kapitalizma, vjerovnicima, anarhistima, bankaricama i procijeniteljima 

Riječ je dijelu portugalskog autora iz 1920. godine koji priča priču o jednom čovjeku koji je uspio porobiti novac, i na taj način postati slobodan. Usporedno s ovim bavimo se temom kredita u švicarskim francima, te portretiramo kako je taj fenomen zahvatio Hrvatski narod. Kakvi su mu uzroci i posljedice. Mješajući klasično tkivo portugalske književnosti na temu anarhizma i kapitalizma sa suvremenom dramaturgijom koja nas se itekako tiće nastojimo pridonjeti demokratizaciji društva, otvoriti jedan problem kao i zabaviti građane.

Premda smo svijesni odgovornosti koju nosi jedan ovako angažirani projekt, i premda znamo da ova tematika toliko bolna mnogim ljudima ove zemlje odlučili smo se ipak baviti ovom temom i nastojat ne bit patetični. Nastojali smo ispresti tkivo doneklog poistovjećenja sa ovima našim sugrađanima koje može informirati te možda malo oraspoložiti.  

U ono vrijeme kada smo nakon dvijetisućljetne borbe za vlasititu državu došli do neovisnosti, pobjedili smo u našoj vojno redarstvenoj akciji Oluja, dr. Tuđman se popeo na kninsku tvrđavu i potpuno nenadano poljubio stijeg ! Premda “Imamo Hrvatsku” odma smo prodali naše banke globalnim kompanijama što su vidi čuda te kompanije odlučile naplatiti našem malom, malom, malom čovjeku. Naime zaboravili smo da se osvajanja u modernom dobu ne odvijaju više vojnicima, uz pomoć sile već preuzimanjem kompanija koje daju direktnu vlast nad narodom. Bilo je to vrijeme između 10.09.2003.-31.12.2008. godine….

S.Mokrović/F.Pessoa: “Bankar anarhist” je nastavak uspješnog projekta V.Matula/S.Labrović:”Postdiplomsko obrazovanje” koji igra već treću godinu za redom, te smo s njom ostvarili 100-izvedba diljem Hrvatske.

Glumi: Sreten Mokrović
Klarinet: Dunja Paprić 
Dramaturgija: Ivana Gudelj 
Fotografija: Damijan Nenadić
Dizajn : Gabrijela Farčić
Režija:Borna Armanini

SRETEN MOKROVIĆ, rođen u Zagrebu 1957. godine, gdje i završava Akademiju za kazalište, film i televiziju. Tijekom dvadesetipetogodišnjega glumačkog rada najviše djelovao u kazalištu. Također, za vrijeme studija, surađuje s kazališnom skupinom Pozdravi. Po završetku studija zapošljava se u Zagrebačkom kazalištu mladih, na poziv tadašnjega umjetničkog ravnatelja Božidara Violića. Dvije godine poslije prelazi u kazalište Gavella, gdje radi do kraja sezone 2006. godine, te ponovno dolazi u angažman u Zagrebačko kazalište mladih. Višestruko nagrađivan za glumački rad, među posljednjim Vjesnikovom nagradom „Dubravko Dujšin“ 2006. godine.

DUNJA PAPRIĆ (Osijek) hrvatska je klarinetistica. Aktivno se bavi solističkim, komornim, orkestralnim, kazališnim i  pedagoškim radom. Magistrirala je klarinet na Muzičkoj akademiji u klasi Davora Rebe. Redovito se usavršava na majstorskim tečajevima istaknutih umjetnika (Davor Reba, Chen Halevi, Mate Bekavac) i sudjeluje na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Trenutno radi i živi u Zagrebu. 

IVANA GUDELJ, diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Počela je pisati slučajno a nastavila namjerno. Piše drame, scenarije i kratke priče. Ponekad napiše i ojesmu. A to je jako rijetko.

BORNA ARMANINI, rođen 1977. u Zagrebu. 2002. Završava Akademiju dramskih umjetnosti, smjer kazališna režija. 2007. Magistrira isti smjer na Akademiji za gledališće, film, radio in televizijo u Ljubljani. Radio je uglavnom u institucijonalnim kazalištima te je postavljao mahom hrvatske praizvedbe autora: Ionesco, Sartre, Lukić, Popović, Ravenhill, Mcpherson,Jones, Labrović. Ostvaruje 16 samostalnih, i 6 zajedničkih predstava. Piše,prevodi te radi na HRT-u kao vanjski suradnik.