Marija Kolb

Marija Kolb

Marija Kolb rođena je 1982. u Zagrebu. Usporedno s osnovnoškolskim obrazovanjem završila je osnovnu baletnu i osnovnu glazbenu školu Franjo Lučić u Velikoj Gorici. Glumu i lutkarstvo na Odsjeku za kazališnu umjetnost pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je 2008. godine. Diplomski studij Produkcije (Scenske i izvedbene umjetnosti) pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 2018. godine.
Od 2010. do 2014. godine angažirana je na Hrvatskoj radioteleviziji u dječjem i obrazovnom programu snimajući TV seriju „Tajni dnevnik patke Matilde“. Od 2013. godine na dramskom programu Hrvatskog radija redovito snima radiodrame surađujući s redateljicom Stephanie Jamnicky.
Status samostalne umjetnice pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika priznat joj je 2012. godine. Iste godine zajedno s kolegom Matijom Kezele suosniva umjetničku organizaciju Kotar teatar koja djeluje u Gorskom kotaru u sklopu koje producira i/ili suorganizira šest kazališno – filmskih festivala Kotar FEST!, u Delnicama, te organizira brojne kulturne programe.
Od 2014. na Fakultetu za film i scenske umjetnosti pri Međunarodnom Sveučilištu Libertas radi kao umjetnička suradnica Branki Cvitković i Almiri Osmanović na kolegijima Gluma i Scenski pokret.
Do sada je ostvarila gotovo trideset uloga u nacionalnim, gradskim i nezavisnim kazalištima.